AmorSi
Honduras reisinformatie

Introductie
Landkaarten
Foto's
De tijd
Het weer
Algemeen
Locaties en afstanden

Honduras Impressies  Mooi Honduras

 

Honduras is een schitterend, nog grotendeels onontdekt land in het centrum van Centraal Latijns Amerika. Het klimaat is er ideaal. Afhankelijk van de locatie is deze van subtropisch tot gematigd. Het land beschikt over een kust aan de Pacific en aan de Atlantic met tropische droomstranden, palmbomen en wit zand. Daarnaast zijn er in Honduras schitterende bergformaties, grotten, watervallen, warmwaterbronnen en meren te vinden. Bovendien beschikt Honduras over fraaie coloniale steden. Ook de wereldberoemde Maya-ruines van Copán kunt u in dit land ontdekken.

Honduras is ambitieus om vooruit te komen. De voertaal is Spaans maar het Engels wordt ook regelmatig gesproken. De mooie Bay Islands zijn zelfs officieel Engelstalig. Het toerisme is nog ontwikkeling maar de voorzieningen zijn inmiddels al op een goed niveau. De enorm vriendelijke bevolking is bijzonder hartelijk en gastvrij met voor u natuurlijk een heel speciaal iemand op de eerste plaats . . . . . .

 
Klik/tap op deze afbeelding voor een iets meer gedetailleerde kaart van Honduras.


Uitstekende kaart van Honduras, Oost El Salvador en Noord Nicaragua.
 

Foto's van Honduras: Foto's

Tijdsverschil Honduras met Nederland en België

In Honduras is het 7 uur vroeger dan in Nederland/België. Dat is in de Europese zomertijd 8 uur.

Het weer in Honduras

Honduras heeft een prettig subtropisch klimaat het hele jaar. Het noorden is warm en vochtig bijv. San Pedro Sula. Aan de kust is het soms wat koeler door de zeewind, bijv. Tela en La Ceiba. Het zuiden is warm en droog, bijv Choluteca en Nacaome. De centrale zones zijn het koelst van het land door de hoogte boven zeeniveau, bijv. Siguatepeque (1100m) en La Esperanza (1700m).

Het regenseizoen loopt ongeveer van juli t/m december. Dit zijn overigens vooral buien in de namiddag. Ook in deze tijd is het zeer goed mogelijk om naar Honduras te reizen. Bij een bezoek aan de centrale zones is soms een jasje of trui noodzakelijk. Dat geldt alleen voor de tijd rond december welke de meest frisse maand van het jaar is. Voor de rest van het jaar en andere delen van het land is zonnebril en zonnecrčme zeer aan te bevelen.
 

Algemeen

 • Reizen: Met een normaal Nederlands of Belgisch paspoort kunt u Honduras bezoeken. Er is geen visum noodzakelijk voor een bezoek tot 90 dagen.
  Er bestaat een tarief van $46.20 luchthavenbelasting bij het vertrek. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is dit inbegrepen in het ticket maar bij sommigen zoals Spirit Airlines niet en moet dit bedrag op de luchthaven betaald worden.
  Honduras heeft diverse internationale luchthavens: Tegucigalpa, San Pedro Sula, La Ceiba en Roatan.
  Een aankomsttijd in Honduras overdag veel praktischer dan in de avond.
   

 • Geld: De munteenheid is de Lempira. Heeft u een internationale betaalpas met Maestro- of Cirrus-logo dan is het tegenwoordig daarmee mogelijk om in Honduras geld in Lempiras op te nemen bij betaalautomaten. Ook aanwezig op de luchthavens. Bij de ING bedragen de kosten €1.82 per opname. Echter, bij lang niet alle automaten kunt u pinnen en deze betaalautomaten kunnen regelmatig buiten bedrijf zijn. Het is daarom goed om (ook) contante Amerikaanse Dollars mee te nemen. Deze zijn eenvoudig op vele plekken te wisselen. Bijvoorbeeld bij (straat)wisselaars voor de luchthaven. Wissel hier echter niet te veel. Het beste is normaal bij de bank voor een betere wisselkoers. Contante Euro's zijn nog redelijk onbekend. Het kan soms gecompliceerd zijn om travellercheques te wisselen. De bekende Creditcards zoals Visa en Mastercard worden goed geaccepteerd.
   

 • Elektriciteit: 110V 60Hz "Amerikaanse" platte stekker.
  Sommige apparaten kunnen echter zonder problemen op 220V zoals in NL/BE werken en op 110V.
  De elektriciteit in Honduras wil soms nog wel eens uitvallen. Speciaal tijdens een onweersbui is dat te verwachten. Een zaklamp kan dan handig zijn.
   

 • Gezondheid: Drink geen water uit de kraan. Drinkwater is apart in flessen verkrijgbaar. Bij warm weer, drink veel.
  Een antimuggenmiddel kan van pas komen zoals Autan. Gebruik slippers bij het douchen.
   

 • Taal: De meest gesproken taal in Honduras is Spaans. Mocht u deze taal niet machtig zijn dan is het beste om een cursus Spaans te volgen. Is dat niet mogelijk neem dan een vakantieboekje "Spaans voor op reis" mee. Hiermee kunt u ook wat woorden leren. Ook zijn er vertaalcomputertjes verkrijgbaar welke een aardige hulp kunnen zijn. Zie ook Tips voor enkele zinnen/woorden die van pas kunnen komen.
   

 • Veiligheid: De meeste plaatsen in Honduras kunnen normaal bezocht worden. Reguliere voorzorgsmaatregelen moeten wel in acht worden genomen, zeker in de grote steden, zoals; niet alleen bij donker over straat, geen waardevolle zaken tonen in publiek en niet alleen reizen op afgelegen plaatsen. Een aantal wijken in San Pedro Sula en Tegucigalpa kunnen beter niet worden bezocht. Bij twijfel over specifieke locaties kunt u ons raadplegen en natuurlijk staan we ook ter beschikking met onze Tour waar wij u begeleiden.
   

 

Informatie over een aantal locaties binnen Honduras met referenties tot het centraal gelegen Siguatepeque:

Afstanden in Honduras zijn enigszins moeilijk te schatten en sterk afhankelijk van de te bezoeken plek omdat de staat van wegen elk jaar weer anders is. De hoofdweg (PanAmericano) van San Pedro Sula, via Siguatepeque, Comayagua naar de hoofdstad Tegucigalpa is voor het allergrootste gedeelte geasfalteerd en in behoorlijke goede staat en wordt flink aan verdere verbetering gewerkt. Sinds orkaan Mitch in najaar 1998 het land heeft gegeseld zijn nog steeds sommige gebieden in Honduras moeilijk bereikbaar. Wat daar vroeger in 5 uur te doen was kost nu een hele dag. Vele bruggen en honderden kilometers verharde weg zijn weggevaagd en nu is de enige toegang een klein onverhard weggetje wat zich door de bergen kronkelt.

 • De Ruinas de Copán. De duizenden jaren oude ruines van de belangrijkste stad van Maya-indianen-cultuur, de oorspronkelijke bewoners van centraal Amerika. Toeristische trekpleister nummer één. Vanaf Siguatepeque zeker 5 uur per auto en meer in de bus.
 • De Pulhapanzák watervallen. Een werkelijk schitterend natuurpark met een systeem van watervallen met als hoogtepunt de grote waterval waar de rivier Rio Lindo (wil zeggen de mooie rivier) meer dan 45 meter omlaag valt. Per openbaar vervoer is Pulhapanzák niet bereikbaar. Vanaf Siguatepeque is het park ongeveer 2 uur rijden. Er moet een toegang betaald worden.
 • Lago de Yojoa. Het grootste natuurlijke meer van Honduras. Heel mooi omringd door bergen. De weg van San Pedro Sula naar Siguatepeque gaat langs het meer. Bij het meer zijn er talloze eethuisjes waar u heerlijk vis kunt eten met het schitterende meer als uitzicht. Het Lago Yojoa is ongeveer een uur vanuit Siguatepeque.
 • Cuevas de Taulabé. Indrukwekkende grotten op ongeveer 40 minuten van Siguatepeque ook langs de weg naar San Pedro Sula. Een vergoeding voor de toegang wordt gerekend maar verlichting is tot op enige honderden meters in de grot aanwezig. Het einde van de grotten is nog nooit ontdekt.
 • La Esperanza. Hoogst gelegen stadje van Honduras op 1700m. Een leuk stadje met een typische markt en veel Lenca idiaanse invloeden. Op ruim 1 1/2 uur goed bereikbaar van Siguatepeque d.m.v. een verharde weg.
 • Tela. Het rustige kustplaatsje met hele mooie droomstranden met fijn wit zand en palmbomen. Echt een tropische paradijs. Het is ongeveer 4 uur reizen per auto vanuit Siguatepeque.
 • Lancetilla. Niet ver van Tela gelegen de bijzonder uitgestrekte botanische park waar een collectie aan vegetatie te bewonderen is. Uniek in wereld. Er moet een toegang betaald worden.
 • La Ceiba. Een stad aan de kust nog wat verder weg dan Tela. De stranden zijn minder mooi dan die van Tela maar de stad heeft meer uitgaansleven te bieden. Kort buiten de stad zijn er wel hele mooie stranden te vinden. La Ceiba is beroemd om zijn grote carnaval de derde week van mei en het nachtleven.
 • Pico Bonito. Het nationale park vlakbij La Ceiba met zijn bergtop van 2435m hoogte.
 • Bay Islands. Grondgebied van Honduras zijn de schitterende tropische droomeilanden bestaande uit Roatán, Guanaja en Utila. In verhouding tot het vaste land wat prijzig omdat het populaire vakantie-eilanden zijn en van het toerisme afhankelijk zijn. De voertaal is er Engels door de oude Engelse invloed in het Caribische gebied. U kunt er heen varen met de boot vanuit La Ceiba of vliegen met een vliegtuigje van La Ceiba, Tegucigalpa of San Pedro Sula.
 • Comayagua. Antieke buurstad van Siguatepeque op 30 km afstand. Was eens de hoofdstad van Honduras. De kathedraal beschikt over het oudste uurwerk van het Amerikaanse continent.
 • El Cajon. De indrukwekkende 226 meter hoge stuwdam is de belangrijkste energievoorziening van Honduras. Het is ook een prachtig natuurgebied, met hotsprings en is tegenwoordig toegankelijk voor het publiek.
 • Siguatepeque. De stad van de Pinos, een soort sparrenboom waar er hier nog altijd grote mooie bossen van zijn. Gelegen in het hogere deel van het land op 1100m hoogte. Aantrekkelijk om z’n klimaat, z’n omvang (niet te groot en niet te klein). De markt is elke dag open maar zondag en donderdag is het marktdag en is het extra druk en komen verkopers vanuit de omringende dorpjes hun groente en fruit aanbieden. Meestal gewoon op de grond. Een bont schouwspel. In Siguatepeque is er ook een aardig park te bezoeken San Juan, waar u voor een paar Lempiras een leuk uitje hebt met een klein museum of flora en fauna rond Siguatepeque. Er zijn een aantal hele aardige restaurantjes en typisch eethuisjes te vinden in het centrum. Aan de Pan Americano bevinden zich een aantal grotere restaurants. Siguatepeque beschikt over een fraai bos, Calanterique waar eens per jaar, rond 5-15 april het festival del pino wordt gevierd.


Volgen nog een aantal interessante links over Honduras en Centraal Amerika:

Siguatepeque Honduras
Siguatepeque

Miss Honduras